Το Πέραμα

Σπήλαιο Περάματος, Ιωάννινα

Το Πέραμα είναι μία από τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Ιωαννιτών και απέχει από το Κέντρο της Πόλης των Ιωαννίνων 10 λεπτά. Το Πέραμα διαθέτει πολλά καταλύματα, αρκετά εστιατόρια, καφέ – αναψυκτήρια και πάρα πολύ καλά καταστήματα – εργαστήρια λαϊκής τέχνης. Στον Παραλίμνιο χώρο του Περάματος έχουν δημιουργηθεί πολύ καλές εγκαταστάσεις αθλοπαιδιών, παιδική χαρά και το κυρίως πάρκινγκ που εξυπηρετεί τους επισκέπτες του Περάματος. Προσδοκία είναι να λειτουργήσει και το λιμανάκι που θα συνδέει ακτοπλοϊκά το Νησί και το Μώλο. Η επαναλειτουργία του υδατοδρομίου θα δώσει άλλη ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας. Ο Άγιος Χαράλαμπος είναι ο Πολιούχος του Περάματος και γιορτάζεται στις 10 Φεβρουαρίου. Γιορτή για την οποία συρρέουν πολλοί προσκυνητές.

Τοποθεσία

Το Πέραμα βρίσκεται σε υψ. 470 μ., απέχει 4χλμ., από τα Ιωάννινα. Κτισμένο στις όχθες της Παμβώτιδας έχει να επιδείξει το περίφημο Σπήλαιο του Περάματος. Βορειοδυτικά του λόφου του Σπηλαίου βρέθηκαν σιδερένια μαχαίρια, λαβές και όστρακα του 4ου αιώνα π.Χ.

Το πετρόκτιστο Δημαρχείο, το κέντρο ενημέρωσης επισκεπτών "Άννα Πετροχείλου", τα περίτεχνα πλακόστρωτα και το τρενάκι μεταφοράς επισκεπτών από το Κέντρο Προβολής στο Σπήλαιο, προσδίδουν στο Πέραμα μια ιδιαίτερη αίγλη, η οποία σε συνδυασμό με την φιλοξενία των ανθρώπων του έχουν αναδείξει το Πέραμα και την ευρύτερη περιοχή σε σημαντικό τουριστικό προορισμό.

Η αρχιτεκτονική του ναού παρουσιάζει αρκετές ιδιορρυθμίες, όπως δύο κλίτη και μεγάλο πεσσό στο κέντρο του νάρθηκα, που στηρίζει ξύλινο ταβάνι. Εξίσου σημαντικός είναι και ο ναός του Αγίου Νικολάου, που κτίστηκε τον 16ο αιώνα.

Σπήλαιο Περάματος, Ιωάννινα Σπήλαιο Περάματος, Ιωάννινα